Как да намерите апартаменти в София на добри цени с цел покупка

Народът е казал: „На вълка му е дебел врата, защото си върши работата сам.“ Това е и идеалният случай да си намерите сами апартамент в София – да изследвате всички възможности, да посетите лично набелязаните от вас места, да се пазарите и да сключите сделка без излишни отлагания и уговорки. Проблемът е там, че не всеки има време, хъс и набито око. Понякога купувачът се нуждае от професионална помощ да открие идеалното жилище, а друг път предоставя подробно описание на брокера си, без да се замисли изпълнимо ли е то. Ето защо за всеки различен купувач съществува индивидуален подход за покупка на най-изгодният апартамент в София.

Активни и любознателни

Това са купувачи, които не са задължително експерти в областта на строителството, но могат да откриват сами атрактивни апартаменти. Сградите в строеж са достъпни през сайтове, съдържащи информацията за апартаментите в евро и броят на свободните обекти. Представената цена обикновено е най-ниската от възможните и често включва такса за комисионна. Опитните търсачи обаче пропускат подобни сайтове и издирват желаните от тях обекти, като се ползват от картата на новото строителство в София. Чрез нея по-лесно можете да се ориентирате къде има наплив, къде цените са по-ниски, колко строежа се извършват едновременно и колко близо е потенциалния апартамент до работата ви.

Брокер

Колкото и да не ви се иска да плащате комисионна, брокерът ще се окаже много по-полезен, отколкото сте очаквали. Особено за онези купувачи, които трудно взимат сами решения и имат нужда от непрестанни насоки. Освен че брокерите знаят за скритите вратички в пазара, както и за онези имоти, които се предлагат само на определени сайтове, те имат повече опит в продажбата и купуването на апартаменти, независимо колко подробни и пълни са проучванията ви за софийския пазар. Брокерът има набито око и бързо забелязва проблеми, които в бъдеще могат да ви създадат големи грижи. Разбира се, ако избраният от вас агент има твърде много други клиенти, може да се забави със селектирането на подходящи за вас апартаменти, но в края на деня той също работи за вас и има интерес да ви намери желания имот.

Търгове

Мнозина изпитват почти религиозно суеверие от имоти, продавани на търг, но истината е, че те могат да се окажат действително добра инвестиция. Тънкостта при търговете е, че отнемат повече време, докато откриете правилният вариант. За разлика от апартаментите в груб строеж, вече имате канализация и електричество. Както и изключително подробно описание на обекта, предоставено от частния съдебен изпълнител. Единственият недостатък е, че регистрацията на новия документ в АГКК може да се забави, за да се уведоми предишния собственик. Мнозина от тях отказват да си получават уведомленията, което удължава процедурата с няколко седмици.

Съквартирант

Ако искате да си купите апартамент в София, но не сте семейни, помислете за съквартирант или съсобственик, с когото да поделите както търсенето, така и закупуването на обект. От една страна ще запазите своята самостоятелност, докато от друга ще знаете, че не сте сами и че имате на кого да разчитате в трудни моменти. Ако е човек, когото познавате отдавна, ще е по-лесно да се сработите, докато с непознати ще трябва да действате предпазливо, защото вече не избирате само апартамент, но и подходящ финансов партньор.

Как да се уверите, че апартаментът ви е изгоден?

„Изгоден“ означава, че апартаментът има висока възвращаемост на инвестицията. Т.е. след продажбата му, пазарната му цена трябва да расте. Основен фактор, който влияе на това, е местоположението. Дори да сте склонни да се примирите с някои неудобства, новите апартаменти винаги ще са по-желани от старите, независимо какви градски легенди съществуват за съвременното строителство. Добрата поддръжка на апартамента е не по-малко важна, така че когато намерите идеалният апартамент, се погрижете той да остане такъв.