Какво трябва да знаете преди да купите жилище ново строителство

Какво трябва да знаете преди да купите жилище ново строителство

Закупуването на ново жилище е едно от най-големите вложения, които човек прави през живота си. Затова не действайте прибързано и не се осланяйте изцяло на инстинкта си, а се заинтересувайте как точно протича цялостния процес на строителството, преди да си купите нов дом. Така ще защитите капитала си и ще разберете колко голяма е разликата между жилище, в което някой вече е живял, и такова, което е построено наскоро.

Кандидатствайте за ипотечен кредит

Не всяка сделка изисква да внесете цялата сума на ръка. Затова е нужно да направите проучване в най-малко пет банки, които отпускат ипотечен кредит, за да ги сравнените. Дори разликата в процентите да е съвсем малка, в бъдеще тя ще се равнява на хиляди спестени левове.

Наемете брокер

Строителните фирми имат навика да ползват услугите на брокер, за да получат най-изгодните сделки за проектите си. Вие също можете да си наемете брокер, за да откриете жилището на мечтите си. Брокерът ще постави като първи критерий бюджета ви. Той ще ви спести много време, тъй като ползва вътрешна професионална мрежа, а и познава добре своята територия – ще ви препоръча кои са подходящи детски градини или училища за вашите нужди, ще ви разкаже повече за квартала или улицата, на която искате да живеете. Не на последно място – брокерите са мотивирани да ви намерят перфектно жилище почти колкото вие самите.

Проучете строителя

Направете го на два етапа – като получите отзиви от предишни клиенти и като зададете директни въпроси на строителя. Заинтересувайте се от предишните му проекти, а също така го разпитайте дали има често срещани проблеми при строителството в съответния град или район. Със строителя можете да се свържете по два повода – ако видите вече действащ проект и решите да си закупите парцел, или ако купите/придобиете парче земя и желаете да строите сами върху нея. Първият вариант е наполовина свършена работа, като ви се предоставя достъп до финалните детайли (изолация, остъкляване, санитария). При втория вариант имате пълен контрол върху крайния продукт, но и пълна отговорност.

Спазарете се

Когато купувате ново жилище директно от строителя, е малко вероятно да получите отстъпка, освен ако не сте едни от първите купувачи. За строителя е по-трудно да продаде първите няколко апартамента, затова е по-склонен към преговори. Шансът да получите екстри при довършителните работи е по-голям, отколкото да отбиете процент от цената.

Черно на бяло

Колкото и добре да се разбирате с брокера или строителя, за предпочитане е всички обещания и споразумения да бъдат пренесени на хартия и заверени нотариално. Устните споразумения не са обвързващи, за съжаление. Имайте предвид, че когато подписвате нотариален акт по време на строеж, е възможно квадратурата да се различава от финалната, както и контурите на обекта. Обичайно става дума за по-малко от квадрат, но е по-важно границите на жилището да отговарят на описаните в документа за собственост. Добре е за всеки случай да пазите при себе си копие от архитектурните планове. При нужда в бъдеще винаги можете да се свържете с лицензирано лице геодезист, което да измери наново площта и да ви състави за това удостоверение, което да представите заедно с нотариалния акт за изготвяне на кадастрална схема.

Гаранция

След избора на жилище и закупуването му, на трето място се нарежда гаранцията. Това е застрахователна полица за новопостроени домове, която гарантира, че при възникването на проблеми (дефекти) в дизайна, материалите и самото строителство, те ще бъдат отстранени. Тези полици могат да са със срок от една до десет години. Самата застраховка може да бъде разделена на два периода, като първият включва течащи от дъжда прозорци, спукани тръби и подобни. Вторият период е свързан с мазилката, външната изолация, покривите, таваните, комините. Има и дефекти, които могат да се припишат на вас, така че се запознайте в подробности с условията на застрахователните документи.