Кои са важните стъпки при строителство на жилищна сграда

Кои са важните стъпки при строителство на жилищна сграда

Когато плановете са готови, а разрешителното за строеж – получено, е време за строителство на жилищна сграда. Бригадата идва на мястото и изравнява земята. Ако има камъни или остатъци от основи, работниците ще използват булдозер или багер, за да ги отстранят. Върху земята се нареждат дървени греди, които чертаят границите на сградата. Когато всичко е означено, бригадата преминава към изкопаването на основите, след което – изливане на бетона. Бъркането на бетон става на етапи, за да му се даде време да стегне, а на бригадата – да изпита якостта му.

Основи

След като основите са положени, бригадата се заема с поставянето на хидроизолацията, дренажни и канализационни системи, които трябва да преминат през плочата на сутерена (или първия етаж). Във всеки етап на строежа се провежда строителен контрол. Съществуват фирми, които извършват строителен надзор и без които строежът не може да започне. В същото време има контролен орган – ДНСК, към който гражданите могат да се обърнат с искане за проверка за законосъобразност.

Изграждане на ВиК, канализация, парно, електрическа мрежа, вентилация и др.

Докато височината на жилищната сграда расте, поетапно се поставят останалите тръби – вода, канализация, парно отопление. Поставя се електрическа мрежа. В някои жилищни сгради се монтира вентилационна система. Ако е предвидено в архитектурните планове, се създават шахти и комини за вградени печки, традиционни или пелетни камини. Щом подпокривната плоча бъде излята, бригадата може да премине към поставяне на външна и вътрешна изолация, както и лепене на плочки. Прозорците могат да се монтират веднага след като финалната плоча стегне и така помещенията стават затворени. Баните и тоалетните обичайно се завършват първи, тъй като при грубия строеж по-лесно се пренася фаянса и санитарията. Щом покривът бива завършен, се поставят гнездата на контактите и ключовете за осветлението.

Изолация

Изолацията на сградата може да е външна и вътрешна. В зависимост от влажността на района, за изолация се използва целулоза, пяна, фибростъкло, каменна или минерална вата, гипсокартон и пр. Изолацията се пренася и монтира на пластове, листове или ролки. Пяната обичайно се прилага в по-тесни пространства и притежава най-висок стандарт за топло- и звукоизолация. Гипсокартонът е подходящ както за изолация на стената, така и за окачени тавани. Накрая всички повърхности се грундират и боядисват. Подовото покритие зависи от приложението на стаята – теракот и плочки за банята и кухнята, ламинат за всички останали. Това е и времето, в което е най-подходящо да се инсталира подово отопление.

Монтиране на врати, первази, декоративни елементи и др.

Идва време за монтиране на вратите, первазите и декоративните елементи, включително стълбищните балюстради. Монтират се вградени шкафове, гардероби и легла. Изграждат се и се сглобяват камини. Нанася се финалния слой боя или се лепят тапети. След това вече се монтират осветителните тела и кранчетата, огледала и душ врати. Отвън се монтират водосточните тръби и теренът около жилищната сграда се почиства от останалите строителни материали. Едва тогава бригадата може да пристъпи към изграждането на алеите и озеленяването. За целта можете да наемете друг екип или фирма, специализирана в тази област.

Заключение

Всичко, изброено до тук, е перфектният сценарий за един строеж на жилищна сграда. Трябва обаче да сте подготвени за непрестанните проверки на обекта, както и за възможни забавяния, каквито обикновено се случват заради влошаване на метеорологичните условия. Осигурете безопасни условия за работа на строителната бригада, а също така се уверете, че материалите се съхраняват правилно. Ако доставчикът на материалите се намира в близост до строителния обект, поръчвайте материалите по малко и на често. Да намерите изпълнител за проекта си, може да не се случи от първия път. Важно е да имате ясен график и добра комуникация с фирмата за строителен надзор.

Акт 16

Можете да считате проекта си за завършен, когато получите Акт 16. С този документ сградата става официално законна. От тук следва да изработите проект за нанасяне на сградата върху кадастралната карта. Ако има други собственици, те ще бъдат уведомени чрез административна процедура.