Ръководство за покупка на ново жилище – 5 топ съвета за покупка на имот в София

Местоположение

Мястото, където ще се намира новото ви жилище, е единственото, което не можете да промените и в същото време – най-голямото ви преимущество. Всяко друго нещо, независимо дали е свързано с интериора или екстериора, може да претърпи козметична промяна. В София жилищата могат да бъдат разглеждани по два начина – отвътре-навън и отвън-навътре. Накратко, ако определен апартамент ви хване окото и откриете, че той отговаря на всички ваши очаквания за стил, удобство и функционалност, то започнете да преценявате останалото – сградата, където се намира; мястото, на което ще е построена и улиците, които са в близост. При втория вариант избирате първо локацията и едва тогава се ориентирате дали наоколо има апартамент, който да отговаря на нуждите ви.

Големина на жилището

Когато купувате ново жилище, най-вероятно имате план как да го обзаведете и използвате. Добрите планове обичайно са съставени от краткосрочни и дългосрочни перспективи, особено ако възнамеряват да разширите домакинството си. Съотношението в квадратурата на отделните помещения е също от голямо значение. Ако сте семейство, то биха ви допаднали повече апартаменти с две или три спални, които предлагат достатъчно пространство и място за необходимите Ви мебели. Ако сте светски тип и желаете постоянно да каните гости в дома си, потърсете апартамент с просторна дневна и балкон/тераса по възможност. В случай, че сте притиснати от бюджета си, възползвайте се от мебели с двойнствено предназначение – легло-етажерка, креват-бюро, креват-стелаж и подобни.

Желания и нужди

Докато разглеждате различни варианти, било то апартаменти, мезонети, студиа или ателиета, се научете да правите разлика между своите желания и нужди. Желанията са колаж на представата ви за идеалните цветове и форми. Този колаж включва учудващо дребни детайли като какъв цвят да са фугите на плочките и цвета на ламината. Нека тези дреболии да не ви отвличат от главната ви цел – да намерите жилище, което да отговаря на вашите нужди. Именно нуждите трябва да ръководят наблюденията ви – кухня, спалня, санитарен възел са основите; дневна, гостна, балкон/тераса – са екстра; допълнителни баня и спалня – лукс.

Етажи

Първи (партерен етаж)

– много подходящи за възрастни хора, големи семейства. Предлагат по-лесен достъп. Ако имате домашен любимец, карате редовно колело или водите динамичен начин на живот, това е идеалното решение за вас. Негативната страна е липсата на пълно уединение.

От втори до предпоследен етаж

– в това междинно пространство живеят по-голямата част от хората като цяло. Добрата страна е, че ще се отоплявате по-лесно и често пъти – по-икономично. Не се намирате твърде близо до партера или първия етаж, което означава по-малко шум, но все пак сте достатъчно високо, за да се насладите на панорамата.

Последен етаж (тавански)

– популярен вариант, тъй като обичайно там са разположени най-добрите апартаменти и мезонети. Причините са прости – уединение и спираща дъха гледка. Предимствата са повече естествена светлина, по-малко шум и над вас няма съседи ;).

Перфектната цена

Жилището на мечтите ви трябва не само да се намира на подходящо място, но също така да е съобразено с бюджета Ви, за да не ви кара да се лишавате от малки удоволствия години наред. За да се наслаждавате на новата си придобивка, преценете възможностите си. Средностатистически ипотеката на жилището е около 15 години с фиксирана лихва, като за това време не бива да плащате повече от 25% от заплата си. Това включва застраховки, данъци и други такси. Винаги гледайте на жилището си като на добра инвестиция. От една страна, подсигурявате поколението след вас, от друга – цената на имота ви ще расте, когато проявите грижа и внимание към него.

Когато купувате имот в София, се уверете, че разполага с противопожарна система; че е добре охраняем и обезопасен. Достъпът трябва да е улеснен, независимо дали се придвижвате пеша, с метро или с кола. Заинтересувайте се дали в близост има места за отдих и релакс.